Geschiedenis
Inleiding
Genealogische aantekeningen van de familie zijn bekend vanaf het eerste kwart van de 18e eeuw, meer specifiek sinds 5 februari 1712. Aanvullend onderzoek is sindsdien door meerdere familieleden verricht en bijeengebracht in verschillende publicaties, waarbij groter onderzoek pas vanaf het begin van de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden. De archieven met aantekeningen en familiepapieren verzameld door genealogen, soms familieleden, maar ook leden van aangehuwde families, zijn ondergebracht bij het archief van het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie) binnen het Nationaal Archief (reg.code VFDRNL011274, DOSSNL005318, VFDRNL051449 en DOSSNL040526), alsook de stadsarchieven van Leiden en Amsterdam (resp. toegangsnr. 0518, inv.nr. 4260 en toegangsnr. 752, inv.nr. 30). De archieven van de meest recente familiegenealogen zijn nog in familiebezit voor nader onderzoek.
Een deel van deze informatie stelt de stichting via deze website ter beschikking voor familieleden. Teneinde de veelheid aan personen en bijhorende gegevens zo overzichtelijk mogelijk te presenteren, is de genealogie opgedeeld binnen de pagina’s onder het kopje “Genealogie”. Ook de literatuur over de familie en de inventarissen van het familiearchief en de bibliotheek is raadpleegbaar via de website.
Oorsprong
Aan het einde van de zestiende eeuw komt Jean Cornille met diens gezin vanuit Tourcoing (Noorderdepartement, Frankrijk) naar Leiden en vestigt zich aldaar. Hier vangt de geschiedenis van de Rijselse familie Cornille aan in de Noordelijke Nederlanden. Later is de achternaam verbasterd tot: Cornelje, Cornielje en Cornegé.
Een achterkleinzoon van Jean Cornille, Daniel Cornille, is na diens huwelijk met Cecilia van den Bosch in 1664 uitgeweken naar Amsterdam, alwaar hij het beroep van schoolmeester heeft uitgeoefend. Met deze Daniel Cornille vangt de genealogie van de Amsterdamse familie Cornelje aan, met nageslacht tot op heden. Alle personen met de naam Cornelje stammen af van deze Jean Cornille.
De geschiedenis van de familie Cornielje kent haar begin in de Republiek in de eerste helft van de zeventiende eeuw, als het gezin van Daniel Cornille, getrouwd met Antoinette Doucet, zich in het begin van de jaren dertig vestigt te Leiden. Een zoon van deze Daniel en stamvader van de familie Cornielje, Gilles Cornille, volgt de rest van het gezin rond 1642 naar Leiden met zijn vrouw en kinderen. Alle personen met de naam Cornielje stammen af van deze Gilles Cornille. De oude generaties Cornielje zijn vooral actief in de Leidse textielindustrie als greinreders en kooplieden.


. Verm. ds. Daniel Cornille (ca. 1635)


Mr. Jan Hendrik Cornielje (1856)
Vertakkingen
Aan het begin van de achttiende eeuw splitst zich met Daniel Cornilje, achterkleinzoon van Gilles Cornille en later bekend als Daniel Cornigé, een nieuwe tak van de familie af. Deze wijkt als jonge man uit naar ‘s-Gravenhage en huwt daar in 1751 in de Sint-Jacobskerk met Catharina Mol. Het echtpaar wijkt met hun jonge gezin uit naar Dordrecht, waar Daniel is aangesteld als deurwaarder en cherger van de Alblasserwaard. Met dit echtpaar vangt de genealogie van de in Giessendam gevestigde familie Cornegé aan, met nageslacht tot op heden. Alle personen met de naam Cornegé, niet te verwarren met de Utrechtse familie Cornegge, stammen af van deze Daniel Cornigé.
Nu de meerderheid van de telgen actief was in de Leidse textielindustrie, loopt de geschiedenis van de familie regelmatig parallel met deze industrie. Zo zien we dat met de implosie van de textielmarkt in Leiden aan het einde van de achttiende eeuw het gezin van de koopman David Cornielje moeilijke tijden meemaakt. Mede door het gevolg van deze implosie op David zijn kinderen raken deze in de volgende generaties verspreid over Nederland, te verdelen in vier takken: De Haagse, Helderse, Amsterdamse en Gelderse tak. De eerste en laatste twee takken zijn respectievelijk te verdelen tussen twee zoons van David Cornielje en Jannetje Janse de Vink, te kennen: Nicolaas en Hendrik David. Alle vier deze takken hebben nageslacht tot op heden. Er valt ook nog van een vijfde tak te spreken, een zoon van de voornoemde Hendrik David, genaamd George Wilhelm Frederik. Deze tak is echter aan het einde van de 20e eeuw uitgestorven met Adrianna Johanna Maria (Jeanne) Cornielje, gehuwd met de architect Lucas Göbel.
Verwant aan de genealogie van de familie Cornelje zijn, naast de familie Cornielje, twee andere takken die in de 18e eeuw zijn uitgedoofd. Het stamouderpaar van de uit Roncq afkomstige tak is Jean Cornille en Antoinette de Lannoy, een familie waarvan de stamvader het beroep van meester-wolkammer en koopman uitoefende te Leiden in het begin van de 17e eeuw, en waarbij diens zoons en kleinkinderen veelal actief waren als greinreders en kooplieden. Een greinreder was een textielfabrikant die grein, een weefsel van zijde als schering en wol als inslag, liet produceren door greinwerkers. Met Marie Cornilje, gehuwd met Bartholomeus Waarseger, sterft deze tak in 1751 uit.
De stamouders van de andere tak zijn afkomstig uit Moeskroen, net als Roncq grenzend aan Tourcoing, genaamd Mathieu Cornille en Anna Caron. Van de drie zoons van Mathieu, later in Leiden Mathijs genoemd, is Lion Cornille uitgeweken naar Haarlem, alwaar hij huwt met Maria Jacobs van Nieuwerkerck. Jan Jansz. Cornilje, de kleinzoon van deze Lion, was een koopman en regent van het weeshuis De Oranjeappel die zich in Amsterdam vestigde en doopsgezind werd. Deze tak is met de gelijknamige en ongehuwde zoon van Jan Cornilje uitgestorven in 1755.

De genealogieën en schema’s van de verschillende takken Cornille kunnen via de onderstaande knop worden gevonden: